Sergelterrassen

En prunkande takträdgård

PAJUProjektUrban designSergelterrassen

Vintern 2018 bjöd Vasakronan in PAJU till en parallell skiss på utformningen av takterrassen till Hötorgsskraporna, som vi därefter fick förtroendet att utveckla vidare.

När vi började skissa hittade vi en gammal ritning som David Helldén (huvudarkitekt för hela Hötorgsskraporna och terrassen) gjort till en vision om prunkande takträdgårdar med massor av träd och buskar, vilket aldrig blev genomfört. Det var inspirationen till att försöka få känslan av att sitta på terrassen under trädtoppar och lummig grönska. Då föddes idén om att skapa höga, breda ”trädspaljéer” som bildar intima rum. Det ska kännas inbjudande att slå sig ner vid spaljén, som också bromsar vinden och skapar lä.

Strukturen kommer också att vara ett stöd för klätterväxter på sommaren och en plats för glödande lyktor på vintern. Spaljén tillsammans med stora planteringskärl, sittmöbler och den restaurerade fontänen får oss att tro att vi kan närma oss Helldéns ursprungliga vision av den prunkande trädgården på ett samtida sätt!

Plats: Hötorget, Stockholm
Kund: Vasakronan
Samarbete: Wester+Elsner arkitekter
Status: Färdigställt 2023

Visualisering: TMRW / Wester+Elsner arkitekter
Visualisering: TMRW / Wester+Elsner arkitekter
Visualisering: TMRW / Wester+Elsner arkitekter